Khamis, 5 Mei 2011

~KAD DEBIT - Visa Maybank/Cara Aktifkan Secara On-Line~

Untuk memulakan perniagaan internet hanya dari rumah kini semakin mudah. Kalau dahulunya saya seorang student, yang belum ada kerjaya mungkin kad kredit adalah penghalang saya untuk buat bisnes internet. Kerana, untuk malakukan transaksi online (pembayaran antarabangsa) perlu ada kad kredit. Itu suatu masa dahulu.

Sekarang, TIADA ALASAN lagi yang kita tak ada kad kredit! Kerana dengan adanya kad debit Maybank (yang ada gambar cherry) amat memudahkan kita melakukan transaksi di internet.

Dulunya dikenali sebagai kad ATM Maybank Bankcard. Dan awal tahun 2009, sesiapa yang memiliki kat ATM Maybank Bankcard ini boleh terus tukar upgred Version iaitu Kad ATM siap Visa Debit. Senang cakap, kad ATM ni ada fungsi sama macam kad debit. Sebab ada logo visa.

Apakah Kegunaan Kad Debit?
Kad debit ni memudahkan kita untuk membeli belah dan juga menggantikan wang tunai kita daripada bawak banyak-banyak. Zaman dulu-dulu, memangla bawak duit berkepuk. Tapi, ini zaman sekarang, bawak kad sahaja. Tapi, kena ingat kad debit ini adalah kontra daripada kad kredit. Kalau kad kredit, swipe dulu, hujung bulan baru bayar bil. Lain pula kad debit, kena masukkan duit dulu (macam prepiad), dan kemudian barulah boleh swipe di mana-mana. Antara kegunaan kad debit ialah:

•Membeli belah di shopping complex.

•Beli minyak di petrol station.

•Pembelian atau pembayaran di internet.

Kalau tak silap saya, kalau nak byr minyak di petrol station, elok bayar di kaunter. Kalau kita swipe dia machine pam minyak, dia akan tolak RM200 dahulu, walaupun kita hanya isi minyak RM40 sahaja. Dan beberapa hari kemudian, baru dia masukkan semula baki RM160 tuu.. Sebab saya dah pernah kena benda ni.. hihi

Jika shopping, kita akan dapat treats point. Setiap pembelian RM3 akan dapat 1 mata treats point. best kan. Namun, kalau kita nak buat pembelian secara online pula (transaksi di internet), bukan boleh terus pakai je. Kena aktifkan dulu “Maybankcard Secure Online Shopping Registration” dan selepas itu, barulah boleh buat bisnes internet.

Langkah-langkah Aktifkan Visa Debit Maybank di Internet.
SYARAT #1: Pastikan kad Maybank ATM anda adalah version yang baru seperti berikut:

dan bukannya yang kuning-hitam tu. Kalau masih lagi yang lama, sila tukar di Maybank.


SYARAT #2: Pastikan sudah memiliki akaun Maybank2U. Jika belum boleh dapatkan di www.maybank2u.com.my
Apabila 2 syarat ini telah dipatuhi, barulah boleh aktifkan Visa Debit anda.

LANGKAH 1: Login di Maybank2U.

LANGKAH 2:

LANGKAH 3 : Lihat bahagian Utilities dan klik pada “Maybankcard Secure Online Shopping Registration”

LANGKAH 4 :buat password anda



LANGKAH 5: pastikan SUCCESSFUL (warna hijau)


Jika ada masalah boleh rujuk Pusat Khidmat Pelanggan Maybank 1300-88-6688.


TAHNIAH! Langkah pertama anda untuk memulakan Perniagaan Internet dari rumah telah berjaya. Sekarang anda juga boleh membeli belah menerusi internet atau sertai mana-mana Perniagaan Internet yang anda ingin.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan