Khamis, 6 Mei 2010

~Apabila Hendak Tidur~

Adalah Rasulullah saw. apabila masuk ke tempat tidurnya, Baginda membaca : bismikallahumma ahya wa amut (Dengan keberkatan nama-Mu ya Allah hidupku dan matiku), (Riwayat Bukhari)

Rasulullah saw. bersabda: Apabila seseorang dari kamu masuk ke tempat tidurnya, maka hendaklah dia mengucapkan: “Dengan namamu, wahai Tuhanku, kerana Engkaulah aku membaringkan tubuhku dan kerana Engkau pulalah aku mengangkatnya. Apabila Engkau menahan (mencabut) jiwaku, maka kasihanilah ia dan apabila Engkau melepaskannya (menghidupkan) maka jagalah ia sebagaimana Engkau menjaga hamba-hamba- Mu yang soleh“.

Sepertimana firman Allah:

Az-Zumar [42] Allah (Yang Menguasai Segala-galanya) , Dia mengambil dan memisahkan satu-satu jiwa dari badannya, jiwa orang yang sampai ajalnya semasa matinya dan jiwa orang yang tidak mati: Dalam masa tidurnya; kemudian Dia menahan jiwa orang yang Dia tetapkan matinya dan melepaskan balik jiwa yang lain (ke badannya) sehingga sampai ajalnya yang ditentukan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir (untuk memahaminya) .

Dalam hadith yang lain pula setiap hari jiwa (roh) menyeru kepada tuannya supaya jangan melakukan penderhakaan (perkara yang dimurkai Allah) Allah kerana ia (roh) akan menanggung siksanya. Roh itu merayu pada tuannya, tetapi tidak didengari.

Petikan dari - http://nasbunnurain i.wordpress. com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan